BYGGAREN 40-59 poäng

din ledarprofil

Grattis till att du har tagit dig tid att reflektera över ditt ledarskap!
Dina resultat visar att du just nu befinner dig i profilen "Byggaren".

Detta betyder att du har kommit en god bit på vägen mot ett coachande ledarskap

Byggaren

  • egenskaper

    - Engagerad och proaktiv i sitt ledarskap
    - Kombinerar reflektion och handling
    - Uppmuntrar ofta självständighet

  • utmaningar

    utmaningar

    - Kan vara inkonsekvent i att släppa kontrollen
    - Har svårt att helt släppa ansvaret till teamet
    - Ger ibland lösningar istället för att guida eller coacha

  • fördelar

    fördelar

    - Stärker teamets självförtroende genom att inkludera dem
    - Visar tydligt engagemang för utveckling
    - Kombinerar struktur med kreativitet

introduktion

Olika tider kräver olika ledarskap. Vilket ledarskap är viktigt för dig?

Grattis till att du har tagit dig tid att reflektera över ditt ledarskap! Dina resultat visar att du just nu befinner dig i profilen "Byggaren".

Detta betyder att du har kommit en god bit på vägen mot ett coachande ledarskap. Du har börjat använda viktiga verktyg som att ställa frågor, lyssna aktivt och skapa utrymme för dina medarbetare att ta ansvar.

Du är engagerad i att skapa en positiv förändring, men det kan finnas områden där du fortfarande kämpar med konsekvens eller balansen mellan att stötta och styra. Genom att finslipa dina färdigheter och bli mer konsekvent i ditt coachande ledarskap kan du ta nästa stora steg i din utveckling.

Denna ledare kan resonera

"Jag vill att ni tar fram tre förslag på hur vi kan lösa detta. Det är ert ansvar att presentera lösningarna, så jag stöttar er om ni behöver hjälp."

hur denna stil kan uppfattas av andra

Har du själv noterat detta? Vad betyder det för dig?

Som ledare upplevs du troligen på följande sätt av ditt team:

  • Engagerad men ibland oförutsägbar: Dina medarbetare märker att du ofta uppmuntrar dem att ta ansvar, men kan känna sig osäkra när du plötsligt går in och styr eller löser saker själv.

  • Stödjande men behov av struktur: Teamet uppskattar din vilja att lyssna och stötta, men kan ibland uppleva att det saknas tydliga ramar för när de ska leda själva och när du förväntar dig att de följer din vägledning.

  • Inspirerande: Dina medarbetare ser att du är på väg att skapa en mer utvecklande och stödjande miljö och att du har goda intentioner att hjälpa dem växa.

Från medarbetare

"Vi märker att du försöker lyssna och ge oss mer utrymme, men ibland känns det som att du tvekar och ändå tar över beslutet i slutändan."

En ledare som upplevs som engagerad och aktivt arbetar med att inkludera och stärka sitt team. Medarbetarna märker att ledaren ofta ställer frågor, ger stöd och ibland låter dem ta egna initiativ. Dock kan det finnas en viss inkonsekvens – i vissa situationer är ledaren coachande och uppmuntrande, medan det i andra kan kännas som att hen återgår till att kontrollera eller ge direktiv. Byggaren skapar förtroende, men kan behöva utveckla förmågan att fullt ut släppa taget och främja autonomi.

styrkor med detta ledarskap

Kan du identifiera andra styrkor som inte nämns här?

Du har redan byggt en stark grund för ditt coachande ledarskap. Här är några styrkor som du kan bygga vidare på:

  • Du är engagerad: Dina medarbetare upplever att du bryr dig om deras utveckling och vill se dem lyckas.

  • Du lyssnar: Du har börjat använda aktivt lyssnande som ett verktyg för att skapa bättre dialog och förståelse.

  • Du ställer frågor: Du ställer frågor för att hjälpa ditt team reflektera och hitta egna lösningar, även om du ibland faller tillbaka i att ge svar.

Från kollegor

"Vi uppskattar verkligen att du ger oss möjlighet att bidra och ta ansvar, men ibland kliver du in och styr när vi redan är på väg att lösa det själva."

vanliga utmaningar med detta ledarskap

Hur kan du vända dessa utmaningar till styrkor för dig och teamet?

Din nuvarande profil innebär också vissa utmaningar som kan begränsa din och ditt teams utveckling:

  • Inkonsekvens: Medarbetarna kan känna sig osäkra på när de förväntas ta ansvar själva och när du kommer in och tar över.

  • Att släppa taget: Du har en tendens att vilja hjälpa för mycket, vilket kan leda till att du omedvetet begränsar medarbetarnas självständighet.

  • Feedback: Du kanske inte alltid är tydlig eller balanserad i din feedback, vilket kan leda till missförstånd eller osäkerhet.

Risk

När du ger ansvar men ibland ändå kliver in och styr kan medarbetarna känna att de inte fullt ut får äga sina uppgifter. Detta kan skapa beroende av ditt stöd istället för att uppmuntra självledarskap.

exempel på scenario

Känner du igen situationerna?

problemsituationer

  • Scenario 1: En medarbetare ber om hjälp med ett problem, och istället för att ställa frågor som hjälper dem att hitta en egen lösning, ger du svaret direkt. Detta kan skapa beroende och hämma deras utveckling.

  • Scenario 2: Du börjar ge ditt team mer ansvar, men när du märker att de gör ett misstag eller inte agerar snabbt nog, kliver du in och styr. Detta kan leda till att medarbetarna känner sig överkörda och osäkra på sin roll.

PROKRASTRINERING

  • Att hantera motstånd: När en medarbetare ifrågasätter dina beslut, kan du undvika att ta dialogen eller försöka lösa det själv istället för att öppna upp för reflektion och samtal.

  • Att skapa tid för reflektion: Du kanske duckar för att prioritera reflektion i teamet, eftersom det kan kännas som att det tar tid från operativa mål.

ditt naturliga utveckling

Hur ser du på din utveckling och ditt nästa steg som ledare?

För att ta ditt ledarskap till nästa nivå är det viktigt att arbeta med att vara mer konsekvent i ditt coachande förhållningssätt. Här är några steg du kan ta:

  1. Utöka ditt aktiva lyssnande: Fortsätt att lyssna aktivt, men fokusera också på att ge utrymme för dina medarbetare att tänka klart innan du svarar eller agerar.

  2. Bygg autonomi: Träna på att ge medarbetarna ägarskap över sina lösningar, även om det innebär att de gör misstag.

  3. Förfina din feedback: Lär dig att ge konstruktiv feedback som stödjer och utmanar på samma gång, så att dina medarbetare känner sig stärkta att utvecklas.

Programmet Hållbar ledare 2025 är utformat för att hjälpa ledare som du att bygga upp ett mer coachande och hållbart ledarskap.

Genom att delta får du praktiska verktyg för att förbättra ditt lyssnande, skapa psykologisk trygghet och stärka medarbetarnas autonomi.

ta nästa steg med oss

Vill du utvecklas till en modern och coachande ledare?
Ansök till programmet “Hållbar ledare 2025”. Endast begränsade platser.